Ikan Tongkol Goreng Lada Hitam

Bahan-Bahan:
  • 5 keping ikan tongkol
  • serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • minyak masak 
  • 3 batang kacang panjang dipotong pendek
  • 1 1/2 sudu lada hitam ditumbuk kasar
  • 1 tangkai cili merah dipotong serong
  • 1 tangkai cili hijau dipotong serong
  • 2 biji tomato  dibelah 4 
  • Daun sup dihiris halus
  • 1 labu bawang besar dipotong bulat
Bahan Hiris:
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Bahan Sos:
  • 3 sudu kicap pekat manis
  • 3 sudu sos lada hitam
  • 1 cawan air
  • Garam

Cara-cara:

  1. Gaul ikan bersama kunyit dan garam, biarkan seketika. Kemudian goreng. Angkat. Ketepikan. 
  2. Tumis bahan hiris hingga layu. Gunakan minyak menggoreng tadi. Masukkan bahan untuk sos. Gaul rata.
  3. Masukkan kacang panjang, lada hitam dan cili. Gaul hingga rata dan sedikit layu. Masukkan ikan.
  4. Apabila dah sebati, masukkan bawang besar dan tomato. Rasa masam manis dia. Kalau perlu tambah sedikit garam@gula.
  5. Tabur daun sup apabila dihidangkan.

0 Response to "Ikan Tongkol Goreng Lada Hitam"

Post a Comment