Bihun Sup Bebola Ayam Berlada Sarawak.

Bahan bahan:
  • 200g isi ayam - cicang lumat2
  • 1 biji telur ayam
  • 1 biji kentang - saiz potong ikut citarasa
  • 2 sudu kecil tepung jagung
  • 2 ulas bawang merah - cicang kasar
  • 2 ulas bawang putih - cincang kasar
  • 2cm halia - cincang kasar
  • 2 batang sayur sawi
  • 5 kuntum cendawan Shitake - rendam, belah dua
  • 2 batang daun sup - hiris halus
  • 1 paket bihun - guna sebelah je - celurkan
  • 3 sudu kecil serbuk lada
  • serbuk perasa/garam/tumix
  • minyak masak - secukupnya
  • 4 gelas air
Cara cara:
  1. Gaulkan isi cincang bersama tepung jagung, telur ayam (pecahkan), tepung jagung, ketepikan.
  2. Tumis bawang, halia  hingga naik bau, kekuningan. Masukkan air, biar mengelegak, masukkan kentang
  3. Bentukkan ayam cincang (bulat), habiskan
  4. Masukkan ayam cincang (bulat), 1 persatu macam nak masak onde2 tu, diikuti cendawan shitake, sayur sawi.
  5. Perasakan dengan lada, tumix, garam
  6. Taburkan hirisan daun sup @ bawang goreng

0 Response to "Bihun Sup Bebola Ayam Berlada Sarawak."

Post a Comment