Home »
Mee »
Sup
»
Bihun Sup Bebola Ayam Berlada Sarawak.
Bihun Sup Bebola Ayam Berlada Sarawak.
Bahan bahan:- 200g isi ayam - cicang lumat2
- 1 biji telur ayam
- 1 biji kentang - saiz potong ikut citarasa
- 2 sudu kecil tepung jagung
- 2 ulas bawang merah - cicang kasar
- 2 ulas bawang putih - cincang kasar
- 2cm halia - cincang kasar
- 2 batang sayur sawi
- 5 kuntum cendawan Shitake - rendam, belah dua
- 2 batang daun sup - hiris halus
- 1 paket bihun - guna sebelah je - celurkan
- 3 sudu kecil serbuk lada
- serbuk perasa/garam/tumix
- minyak masak - secukupnya
- 4 gelas air
Cara cara:- Gaulkan isi cincang bersama tepung jagung, telur ayam (pecahkan), tepung jagung, ketepikan.
- Tumis bawang, halia hingga naik bau, kekuningan. Masukkan air, biar mengelegak, masukkan kentang
- Bentukkan ayam cincang (bulat), habiskan
- Masukkan ayam cincang (bulat), 1 persatu macam nak masak onde2 tu, diikuti cendawan shitake, sayur sawi.
- Perasakan dengan lada, tumix, garam
- Taburkan hirisan daun sup @ bawang goreng
0 Response to "Bihun Sup Bebola Ayam Berlada Sarawak."
Post a Comment