Pecal

Bahan-bahan:
  • 4 rantai kacang panjang
  • 1/2 biji timun
  • 1 keping tauhu
  • 1/4 biji sengkuang
  • 1 biji telur rebus
  • 4 pokok kangkung
Bahan untuk kuah:
  • 1/2 cawan kacang tanah
  • 10 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan
  • 1 camca teh asam jawa
  • 2 cawan besar gula
  • 1 biji cili merah
Cara penyediaannya:
  1. Gorong bawang,cili,belacan,bawang merah & bawang putih. Biar layu sedikit.
  2. Goreng kacang tanah.
  3. Tumbuk bahan gorengan tadi kecuali kacang.Kacang blender tapi jangan hancur sangat.
  4. Gaul sebati dan masukkan belacan,asam jawa & gula.Tuang air mendidih.
  5. Basuh dan potong sayur.Kacang panjang,kangkung dan taugeh celur.
  6. Tauhu digoreng.

0 Response to "Pecal"

Post a Comment