Bahan A
- 220 gm tepung gandum
- 1 s/k baking powder
- 1/2 s/k soda bikarbonat
- 50 gm serbuk koko
- 180 gm gula perang
Bahan B
- 2 biji telur
- 1 s/k esen vanila
Bahan C
- 200 ml susu cair atau susu segar
- 200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
- 200 mi air panas
Cara-cara:
- Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
- Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
- Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
- Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
- Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
- Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
- Hiaskan dengan cream coklat.
** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.
*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.
CHOCOLATE GANACHE
Bahan:
Bahan:
- 300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
- 1 sudu susu pekat
- 1/2 cawan susu cair
- 2 sudu butter
- 1/4 cawan air panas
Cara-cara:
- Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
- Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
- Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
- Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
- Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
- Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
- Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
- Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
- Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^
0 Response to "KEK COKLAT KUKUS dgn topping yg meleleh.. *"
Post a Comment