Resepi kek karamel pelangi



BAHAN GULA HANGUS:
  • 2Sb gula
  • BAHAN KARAMEL
  • 1/2 tin susu cair
  • 70g gula hls
  • 1/2 st vanilla
  • 3biji kuning telur
 Cara memasak:

  1. Tabur gula dlm loyang n msk ats api hgga cair n bertkr perang.ratakn keslrh dasar loyang.ketepikn. 
  2. Kacau telur n vanilla dgn whisk prlhn2. masukkn susu n gula kacau lg hgga gula larut tp perlhn sj.
  3. Tapis kedlm loyang gula hangus td.ketepikn.

ADUNAN KEK

  • 70g gula halus
  • 3 biji kuning telur
  • 135ml air
  • 45ml minyk msk
  • 140g gandum-1st baking powder(diayak bersama)
  1. -pukul telur,minyk & air sampai gebu mengembang & bertukr wrn putih.
  2. -masukkn gula & pukul lg hgga naik skali ganda.
  3. -masukkn gndm skt2 & kacau dgn senduk @ spatula shj hgg sebati.ketepikn.

ADUNAN MERINQUE(ADUNAN PUTIH TELUR)

  • 6 biji putih telur(dr 6biji kuning telur diats)
  • 70g gula hls
  • 1 st cream or tar tar
Cara Memasak :-
  1. -putar putih telur hgga berbuih & masukkn gula putar lg hgga adunan kental & kaku iaitu jika diterbalikkn mangkuk,adunan x jatuh.
  2. -mskkn separuh kedlm adunn tepung td kacau perlhn ngn senduk & mskkn separuh lg & kacau hgga btl2 sebati.perlhn2 shj.
  3. -bahagikn adunan 3 bahagian,warnakn dgn 3 wrn.
  4. -tuangkn 1 senduk utk 1 wrn & selang seli dgn wrn berlainan keatas loyang karamel td.(adunan akn terapung)
  5. -bakar dgn kaedah steam bath(masukkn loyang kek kedlm loyang yg lbh bsr yg berisi air panas)
  6. -ltk dlm oven pd rak plg bwh.
  7. -bkr suhu160c dgn api bwh shj 1 jm @ hgg msk
  8. 45 min pertama guna api bawah, 15 min setrusnya gna api atas bwh (brgantung pd oven masing2).biarkn kek benar2 sejuk baru di terbalikkn loyang kek.

0 Response to "Resepi kek karamel pelangi"

Post a Comment