Ayam Goreng Berlada


 
Bahan-bahan :

  • Kepak ayam - dibersihkan, dicuci dan ditoskan.
Bahan Kisar Halus :
  • 15 tangkai lada kering
  •  halia hiris
  • 1 batang serai
  • serbuk kunyit
  • Minyak utk menumis.
  • Garam secukup rasa.

Cara Membuatnya:-

  1. kelar kepak ayam supaya perencahnya dapat diserap. Lipatkan bahagian hujung kepak ayam ke bawah, sperti bentuk tiga segi (supaya kepak ayam tidak mengembang keluar semasa digoreng).
  2. Lumurkan kepak ayam dengan bahan kisar, dan perap selama 15-20minit.
  3. Panaskan minyak. Gunakan api sederhana. Goreng kepak ayam hingga garing. Angkat dan toskan diatas kertas dapur.
  4. Satu cara lain ialah sapukan sedikit minyak pada kepak ayam, kemudian panggang kepak ayam dalam ketuhar hingga garing.

0 Response to "Ayam Goreng Berlada "

Post a Comment