Bun jagung manis

Bahan bahan:
  • 500gm tpg roti
  • 200gm tpg gandum
  • 2sb susu tpg
  • 100gm gula
  • 1 biji telur
  • 2 sb majerin/shorterning/butter
  • 1/2 tin cream jagung
  • 2 sk yis
  • 150 ml air suam
  • 3 sb water roux/1 sk pelembut roti
  • 1 sk baking powder
Cara cara:
  1. Satukan semua bahan, uli hingga tidak lekat ditangan. Perap  selama 1 jam.
  2. Tumbuk dan uli lagi. Bahagikan doh kpd beberapa bola kecil dan susun dalam loyang. 
  3. Biarkan naik 2x ganda. Gliskan permukaan dengan telur yang dicampur sedikit susu cair & sedikit air. 
  4. Bakar selama 25 minit @ sampai masak. Suhu 160C.

0 Response to "Bun jagung manis"

Post a Comment