Bahan- Bahan :
- 1/2kg ayam - dipotong kecil
- 3 sudu sos tiram
- 1/2 cawan air
- 1 sudu teh tepung jagung
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 tangkai daun bawang
- 1 biji buah tomato - dibelah 4
- 1/2 btg lobak - dipotong kecil
- minyak
- garam dan gula secukup rasa
- 3cm halia
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 btg cili merah
- Tumiskan bahan hiris sehingga naik bau. Kemudian masukkan ayam, dan sedikit air.
- Kacau hingga sebati, lepas tu tutup seketika.
- Apabila ayam dah masak,. masukkan lobak kemudian kacau bagi mesra
- Masukkan tepung jagung dan sos tiram. Masak sehingga kuah agak pekat.
- Apabila dah masak, masukkan tomato dan daun bawang. Kacau hingga rata.
- Bolehlah dihidang dengan nasi panas.
0 Response to "Ayam Masak Halia - Special dari Johor"
Post a Comment