Rendang Tok - Special dari Perak

 

Bahan-bahan:


  • 2kg daging - potong macam nak goreng tu
  • 500g  kerisik
  • 3kg pati santan
  • 2 biji bawang besar - dihiris
  • 1 labu bawang putih- dihiris 
  • 1/2 ketul gula kabung
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 10 biji buah pelaga 
  • air secukupnya 
  • garam secukupnya
Bahan kisar
  • 18 btg cili kering 
  • 3 batang serai
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 3 sudu jintan kasar
  • 3 sudu jintan halus

Cara-cara

  1. Masukkan daging, bahan yang dikisar, bawang besar dan bawang putih ke dalam kuali.
  2. Masukkan pula gula kabung, kulit kayu manis, buah pelaga, santan dan kerisik.Masukkan air sehingga semua daging tenggelam. Masak dengan api yang sederhana.
  3. Kacau sehingga masak sekitar 4 jam atau lebih baru masak rendang ni. Apabila rendang hampir masak, masukkan garam secukup rasa. Rendang masak apabila keluar minyak dan daging menjadi gelap.
  4. Siap untuk dimakan dengan lemang, ketupat, nasi minyak @ nasi putih.

0 Response to "Rendang Tok - Special dari Perak"

Post a Comment