Bahan-bahan:
Bahan kisar
2. Masukkan santan dan kacau sehingga daging lembut. Jika perlu letakkan sedikit air sementara menunggu daging masak.
3. Masukkan kerisik, asam gelugur, gula, garam, serbuk perasa, daun limau purut.
4. Apabila sudah hampir kering, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
- 1kg Daging
- 2 cawan santan @ 1biji kelapa
- 2 sudu kerisik
- daun limau purut dihiris halus
- 1/2 cawan air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- serbuk perasa
Bahan kisar
- 10 biji cili kering
- 2 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 4 batang serai
- 1 sudu biji ketumbar
- 1 sudu kecil jintan halus
- 1 sudukecil jintan kasar
Cara-cara Memasak Rendang Daging
1. Tumis bahan kisar ditumis hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau seketika hingga daging sedikit lembut.2. Masukkan santan dan kacau sehingga daging lembut. Jika perlu letakkan sedikit air sementara menunggu daging masak.
3. Masukkan kerisik, asam gelugur, gula, garam, serbuk perasa, daun limau purut.
4. Apabila sudah hampir kering, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
lau msk ap2 dgng,dgng 2 kne rebus dulu ke??cm nk msk rendang tok dgng kne rbus dlu ke atau tk pyh???
ReplyDelete