Bahan - Bahan:-
- 1/2 Cawan beras - rendam beberapa jam
- 1 Sudu minyak @ butter @ minyak sapi
- Daging /Ayam secukupnya
- 1 Btg Serai - dititik
- 1/2 Sudu teh Halba
- 1/2 Sudu teh Jintan Manis
- Udang secukupnya
- 1/2 Sudu teh Serbuk lada hitam
- 1/2 Sudu teh Serbuk lada sulah
- 1 Helai Daun pandan disimpul
- 1 Cawan Santan pekat
- Bawang Goreng
- Daun sup & Daun bawang
- 1 btg Lobak
- Serbuk pati ayam
- Garam secukup rasa
- Air Secukupnya
- 4 Biji Bawang merah
- 2 Ulas Bawang putih
- 1in Halia
Cara-cara
- Tumis bahan dikisar sehingga naik bau, kemudian masukkan serai, jintan, halba & daun pandan bersama Butter/minyak.
- Masukkan beras dan air secukupnya dalam 3cawan kemudian masak sehingga nasi jadi lembik
- Masukkan daging dan biarkan hingga empuk (air tadi agak kering)
- Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan udang, serbuk lada hitam, lada sulah, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.
- Siap untuk dihidang dengan cara taburkan daun bawang dan daun sup yang dicincang halus serta bawang goreng..
Yeeeaaahhhh! Thanks for the recipe.
ReplyDelete