Rendang Kerang


Bahan-bahan:

1 kg isi kerang
3 cawan santan pekat
3 helai daun kunyit - dipotong nipis
5 helai daun limau purut
3 sudu  kerisik
15 biji cili api - ditumbuk
Garam secukup rasa



Bahan kisar :


5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai - diketuk
8 batang cili kering




Cara-cara :
  1. Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
  2. Kacau semua bahan sehingga rata dan masukkan isi kerang serta daun kunyit, limau purut dan cili api .
  3. Masukkan santan dan kerisik, selalu kena kacau supaya tidak hangit. Masak dengan menggunakan api sederhana.
  4. Bila rendang dah agak kering, bolehlah tutup api.

0 Response to "Rendang Kerang"

Post a Comment