Kek Coklat Karamel

Bahan-Bahan

Bahan karamel:
  • 2 sudu besar gula
Bahan Puding:

Bahan kek:

Bahan A:
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak
Bahan B:
  • 11/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
Bahan C:
  • 3 biji telur di pukul hingga kembang

Cara cara
  1. Untuk membuat karamel, 2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang. Masak gula tersebut hingga cair. Pastikan karamel memenuhi ruang loyang.Gunakan api perlahan. Ketepikan.
  2. Kacau Bahan puding hingga sebati, kemudian masukkan  ke dalam karamel. Kukus selama 20 minit.
  3. Masak seketika Bahan A hingga semua bahan sebati. Bahan B diayak kemudian dicampurkan bersama bahan A dan Bahan C. Ketepikan.
  4. Semua bahan kek dimasukkan ke dalam puding yang telah siap dimasak tadi.
  5. Kukus selama 1 jam @ hingga masak.
  6. Dah masak biarkan ia sejuk seketika, kemudian bolehlah diterbalikkan.
  7. Simpan di dalam peti ais untuk mendapat lebih nikmat ketika masuk dalam mulut.

0 Response to "Kek Coklat Karamel"

Post a Comment