Bahan karamel:
- 2 sudu besar gula
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 3 biji telur
- sedikit esen
Bahan kek:
Bahan A:
- 1 cawan gula
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak
- 11/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 3 biji telur di pukul hingga kembang
- Untuk membuat karamel, 2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang. Masak gula tersebut hingga cair. Pastikan karamel memenuhi ruang loyang.Gunakan api perlahan. Ketepikan.
- Kacau Bahan puding hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam karamel. Kukus selama 20 minit.
- Masak seketika Bahan A hingga semua bahan sebati. Bahan B diayak kemudian dicampurkan bersama bahan A dan Bahan C. Ketepikan.
- Semua bahan kek dimasukkan ke dalam puding yang telah siap dimasak tadi.
- Kukus selama 1 jam @ hingga masak.
- Dah masak biarkan ia sejuk seketika, kemudian bolehlah diterbalikkan.
- Simpan di dalam peti ais untuk mendapat lebih nikmat ketika masuk dalam mulut.
0 Response to "Kek Coklat Karamel"
Post a Comment