Kuah sate Haji Samuri


Untuk kuah Sate Samuri
  • ½ kilo kacang mentah - digoreng dan tumbuk kasar
  • 2 ketul gula melaka
  • Air asam jawa - 2 sudu asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan dihiris kemudian dikisar :

    •  5 tangkai cili kering - dikisar saja
    • 7 biji bawang merah
    • 4 ulas bawang putih
    • 2 batang serai
    • 1  inci halia


      Cara membuat kuah Sate Samuri
      1. Hiris semua bahan dihiris, kemudian goreng dan kisar halus. Cili kering xperlu digoreng, terus kisar saje.
      2. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah. Kacau rata di dalam periuk.
      3. Masak sehingga mendidih.
      4. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
      5. Kepekatan boleh diubah ikut citarasa. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
      6. Kuah kacang biasanya sedikit manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan sate ayam.
      7. Apabila mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga naik minyak sambil dikacau sekali sekala

      0 Response to "Kuah sate Haji Samuri"

      Post a Comment