Bahan-bahan:
- 1kg tepung gandum
- 1 senduk margerin - dicairkan dlm periuk
- 1 sudu serbuk kari daging/ayam
- 1 sudu sebuk cili
- 5 sudu serbuk kari
- Garam secukup rasa
- 2 biji telur
- 2 sudu santan
- Air secukunya
- Daun kari
Bahan kisar halus
- 1 sudu ketumbar
- 1/2 sudu kecil jintan mnis
- 1/2 sudu kecil jintan putih
- 5 tangkai Daun kari
- 1 sudu udang kering
Cara-Cara:
- Campurkan tepung gandum dan mentega bersama bahan bertanda merah hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan telur dan santan. Gaul hingga sebati. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Tekan diatas acuan kuih siput.
- Panaskan minyak dan goreng hingga separuh masak, masukkan beberapa helai daun kari kedalam kuali. Goreng sehingga garing dan rangup.
- Dah masak, toskan minyak.Biarkan sejuk seketika sebelum disimpan.
saya nak tanya selalu saya buat siput jadi keras selepas di goreng..kenapa ye?
ReplyDelete