- 1kg beras
- 250g kacang hijau
- 1/2kg ubi keledek
- 1kg daging
- 1 ekor ayam - dipotong kecil
- 2kg santan
- 250g kerisik
- 6 sudu rempah asyura
- 1/2kg dijadikan bawang goreng
- 1kg gula
- Garam secukup rasa
- 1/2kg bawang merah
- 5 batang serai
- 5 cm halia
- 5 ulas bawang putih
- kelapa goreng
- isi ikan - hancurkan
- telur dadar - hiriskan
Cara Membuat:
- Rebus beras, kacang, keledek,daging dan ayam dalam periuk sehingga lembut dan hancur.
- Masukkan bahan dikisar ke dalam rebusan beras dan daging tadi.
- Masukkan rempah, kerisik, bawang goreng dan santan.
- Masukkan gula dan garam. Kacau sehingga rata dan pekat. Biasanya dalam 3jam.
- Apabila siap, tuang di dalam bekas dan tabur bahan hiasan di atas bubur asyura.
- Biarkan sejuk seketika sebelum dihidang supaya mudah dipotong.
- Kalau nak sedap lagi simpan dalam peti ais dahulu.
0 Response to "Bubur Asyura Terengganu"
Post a Comment