Ayam masak merah citarasa Terengganu

Bahan bahan :
  • 1/2ekor ayam dipotong 12
  • 1 labu bawang besar dimayam
  • Air asam jawa
  • Garam dan gula  secukup rasa
Bahan dikisar
  • 5 tangkai cili kering
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
Cara cara :
  1. Campurkan bahan dikisar bersama ayam dan air asam jawa di dalam kuali. Biarkan selama 5 minit. Kemudian panaskan dan tutup kuali. Kacau sekali sekala.
  2. Apabila dah hampir masak, masukkan garam dan bawang besar. Tambah air jika perlu. Ikut nak banyak mana kuah dia tu.Kacau rata.
  3. Biarkan seketika. Kemudian bolehlah ditutup api tu.

0 Response to "Ayam masak merah citarasa Terengganu"

Post a Comment