Nasi Arab

Bahan-bahan:
Penyediaan Stok Tulang
  • 1 1/2 kg tulang lembu yg ada daging
  • 15 biji buah pelaga
  • 15 kuntum bunga cengkeh
  • 15 biji lada hitam
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 3 helai bay leaves
  • 1 inci halia (dihiris)
Penyediaan Nasi
  • 3 cawan beras basmathi
  • 3-4 cawan stok tulang
  • 2 sudu minyak sapi
  • 1 labu bawang besar
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 kuntum bunga cengkeh
  • 5 biji lada hitam
  • sedikit biji gajus (ikut citarasa)
  • sedikit garam
Penyediaan Salata Hara
  • 2 biji tomato
  • 2 cili merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • sedikit daun ketumbar
  • limau nipis
  • sedikit garam
  • sedikit gula
Cara Penyediaannya:
  1. Rebus tulang hingga empuk bersama bahan-bahan penyediaan untuk stok tulang seperti diatas. Jika perlu masukkan sedikit daging.Tapis, ambil stok dan tulang.
  2. Untuk masak nasi. Tumis bawang besar bersama minyak sapi hingga garing. Masukkan rempah ratus, stok tulang, garam dan beras basmathi. Masukkan tulang dan daging.
  3. Untuk salata hara.Kisar kesemua bahan kecuali garam, gula dan limau nipis. Kisar tanpa air. Bila hancur masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan limau nipis.
  4. Hidang nasi bersama salata hara, telur masin, acar timun.

0 Response to "Nasi Arab"

Post a Comment