- segenggam besar ikan bilis
- sebiji bawang besar - dimayam
- 5 biji bawang merah - dimayam
- 2 ulas bawang putih - dimayam
- 5 batang cili kering yg telah dikisar (tambah jika ingin lagi pedas @ kisar sekali dengan cilipadi)
- 1 cawan santan
- 2 tangkai petai
- garam secukupnya
- minyak masak
Cara-cara:
- Goreng ikan bilis separuh masak. Jangan sampai garing. Ketepikan.
- Tumis bawang merah dan bawang putih seketika. Masukkan lada kering dan kacau hingga masak.
- Masukkan santan, petai dan ikan bilis tadi. kacau hingga sebati
- Masukkan garam, kecilkan api dan tutup kuali.
- kacau sekali sekala. Setelah pecah minyak, masukkan bawang besar dan biarkan seketika. Siap untuk dihidang.
*Garam hanya perlu sedikit sahaja kerana air ikan bilis akan memasinkan sambal selepas masak.
0 Response to "Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai "
Post a Comment