Ayam masak Merah + Madu


Bahan-bahan:
  • 500g ayam
  • minyak masak
  • 2 sudu cili sos
  • 3 sudu madu
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 biji cili merah dihiris serong
  • 1 labu bawang besar dihiris bulat
  • Garam secukup rasa
  • Air 
Bahan Kisar halus:
  • 5 tangkai cili kering
  • 6 ulas bawang merah
  • 1/2 labu bawang besar
  • sedikit halia
  • 2 ulas bawang putih

Cara-cara:

  1. Gaul ayam bersama kunyit dan garam. Perap seketika. Kemudian goreng separuh masak. Ketepikan
  2. Tumis bahan kisar hingga naik minyak. Masukkan sos cili, madu dan sedikit air. Tunggu sehingga mendidih.
  3. Masukkan ayam goreng tadi, serbuk lada hitam,bawang dan cili. Gaul bagi rata.
  4. Pekat mana nak tu, ikut selera lah. Kalau perlu tambah sedikit air. Siap.

0 Response to "Ayam masak Merah + Madu"

Post a Comment