Bahan-bahan :
- 200g cream cheese
- 400ml susu cair
- 100g mentega
- 100g tpg gndum
- 100g gula kastor
- 4bj telur
- 1sudu teh esen vanila
- Masukn susu dan cream cheese dlm periuk, kacau sampai cair dengan api perlahan. Masukn mentega dan kacau lg hngga cair. Tutup api.
- Asingkn telur putih dan kuning. Pukul telur putih dan gula hingga kental.
- Pukul telur kuning dalam 1 bekas lain hingga kmbang msukkan adunan cream cheese tadi, kacau sebati. Masukn tepung sikit2, kacau sebati.tmbhkn esen vnila.sebatikan.
- Masukkn telur putih yang dipukul td.Sebatikan.
- Sapu loyang dengan mentega, tuang adunan tadi
- Bakar api atas bwah 150°c. Bakar selama 1jam.
- Biarkan sejuk seketika, kemudian terbalikkn.
Sorry, nak betulkan sikit istilah kaedah "doubleboiling.". istilah yang betul ialah "water bath" atau "bain marie". Double boiling tu kaedah cairkan sesuatu (like butter) dalam bekas yang diletakkan di atas periuk berisi air mendidih. Thank you.
ReplyDelete