Bahan-bahan :
- 600g tepung gandum
- 2 cwn gula kastor
- 500g butter
- 2 cwn raisin hitam
- 2 cwn ceri merah & hijau dipotong 4
- ceri untuk hiasan
- 1/2 cwn kulit limau
- 1/2 sudu teh serbuk buah pala
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 2 sudu teh cream of tartar
- 2sudu teh esen vanilla
- 2/3 sudu oren paste
- 2 cwn gula kasar (di didih atas api hingga mendidih/berbuih
- kekuningan)
Cara membuatnya :
- Blend butter & gula in mixer sampai kembang.
- Masukkan esen vanilla, oren paste & telur satu persatu.
- Ayak tepung gandum, serbuk buah pala, soda bikarbonate & cream of tartar.
- kemudian campurkan bersama buah2an (raisin, ceri, kulit limau-lg byk lg sedap!)
- Masukkan sedikit2 kedlm adunan butter, gula & telur tadi hingga sekata.
- Last sekali gula kasar di didihkan tanpa air diatas api hingga semuanya cair & kekuningan, dengan cepat masukkan kedalam adunan & di kacau sebati (aroma kewangiannya semerbak)
- Leserkan minyak pada loyang pembakar bersaiz dan tuangkan adunan.
- Apabila air di dalam pengukus mendidih bolehlah kek dikukus selama 4 jam atau sampai masak.
- Jangan biarkan air pada penutup kukus menitis pada kek, nanti x nampak gebu
0 Response to "FRUITS CAKE (DIKUKUS 4 JAM)"
Post a Comment