FRUITS CAKE (DIKUKUS 4 JAM)



Bahan-bahan :

  • 600g tepung gandum
  • 2 cwn gula kastor
  • 500g butter
  • 2 cwn raisin hitam
  • 2 cwn ceri merah & hijau dipotong 4
  • ceri untuk hiasan
  • 1/2 cwn kulit limau
  • 1/2 sudu teh serbuk buah pala
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 2 sudu teh cream of tartar
  • 2sudu teh esen vanilla
  • 2/3 sudu  oren paste
  • 2 cwn gula kasar (di didih atas api hingga mendidih/berbuih
  • kekuningan)

Cara membuatnya :

  1. Blend butter & gula in mixer sampai kembang.
  2. Masukkan esen vanilla, oren paste & telur satu persatu.
  3. Ayak tepung gandum, serbuk buah pala, soda bikarbonate & cream of tartar. 
  4. kemudian  campurkan bersama buah2an (raisin, ceri, kulit limau-lg byk lg sedap!)
  5. Masukkan sedikit2 kedlm adunan butter, gula & telur tadi hingga sekata.
  6. Last sekali gula kasar di didihkan tanpa air diatas api hingga semuanya cair & kekuningan, dengan cepat masukkan kedalam adunan & di kacau sebati (aroma kewangiannya semerbak)
  7. Leserkan minyak pada loyang pembakar bersaiz dan tuangkan adunan. 
  8. Apabila air di dalam pengukus mendidih bolehlah kek dikukus selama 4 jam atau sampai masak.
  9. Jangan biarkan air pada penutup kukus menitis pada kek, nanti x nampak gebu

0 Response to "FRUITS CAKE (DIKUKUS 4 JAM)"

Post a Comment