Blueberry cheesecake*


http://resepicheff.blogspot.com/search/label/Kek
Bahan Base Blueberry cheesecake:
  • 110g butter, di cairkan
  • 200g digestive biscuits, saya guna 100g
  • 100g oreo di hancurkan, optional - saya tambah
  • 50g almond flakes, di panggang
  • 2 sb brown sugar
Cara2 membuat base:
  1. Satukan semua bahan2 base. Gaul rata.
  2. Sediakan loose base tin bersaiz 9'. Masukkan adunan base dalamnya & tekan rata.
  3. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat filling.

Filling:
  • 500g cream cheese
  • 30g butter
  • 129g gula kaster
  • 1 biji parutan kulit lemon
  • 1 biji jus lemon
  • 30g tepung jagung, di ayak
  • 300ml UHT whipping cream
  • 4 biji telur
  • 150g blueberry pie filling
Cara2 membuat filling:
  1. Pukul cream cheese & butter hingga lembut.
  2. Masukkan gula, parutan kulit lemon, jus lemon & tepung jagung. Pukul hingga sebati.
  3. Kemudian, masukkan whipping cream. Pukul hingga pekat. Masukkan pula telur sedikit demi sedikit. Pukul sebati.
  4. Keluarkan loose base tin berisi base tadi, tuang 1/2 adunan filling dalamnya.
  5. Guna sudu, masukkan blueberry pie filling atas filling cheese tadi. Tuang pula baki adunan filling perlahan2 hingga habis.
  6. Bakar kek guna kaedah water-bath pada suhu 160 C selama 1 jam atau hingga kek masak.
  7. Sejukkan sepenuhnya baru di simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.

Topping:
  • 1 sk serbuk gelatin
  • 30 ml air
  • 150g blueberry pie filling

Cara2 membuat topping:
  1. Satukan serbuk gelatin & air. Biarkan 5 min.
  2. 2. Cairkan gelatin guna double boiler.
  3. Satukan dengan blueberry pie filling. Gaul rata.
  4. Tuang atas kek yang telah di sejukkan.
http://mybakingworkshop.blogspot.com

0 Response to "Blueberry cheesecake*"

Post a Comment