Caramel cheese cake*


Bahan A:
  •    4 Sudu gula 
Bahan B:
  • 6 biji kuning telur
  • 200g susu cair
  • 70g air
  • 1 sudu teh esen vanila

Bahan C:
  • 4 biji putih telur
  • 50g gula kaster
  • 1/4 tsp cream of tartar

Bahan D:
  • 500g cream cheese
  • 150g gula kaster
  • 40g butter
  • 4 biji kuning telur

Cara2:
  1. Masak gula  hingga keperang-perangan. Ketepikan.
  2. Satukan bahan B, gaul  sebati. Tuang sambil menapis kedalam loyang berisi karamel tadi. Ketepikan.
  3. Pukul bahan C hingga pekat & bertanduk.
  4. Pukul bahan D kecuali kuning telur hingga lembut & licin, masukkan kuning telur satu persatu. Pukul lagi hingga sebati.
  5. Akhir sekali, masukkan bahan C kedalam adunan cheese (bahan D) tadi. Pukul sebati.
  6. Bakar guna water bath selama 1 1/2 jam pada suhu 160 C.
  7. Bila kek masak, rehatkan selama 1/2 jam baru terbalikkan. Sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam baru dihidangkan. Kek sedap dimakan sejuk.

0 Response to " Caramel cheese cake*"

Post a Comment