Ikan Cencaru bakar
Bahan bahan:- Ikan Cencaru
- Daun pisang
- minyak
- cili api *
Bahan A: - Lada besar
- bawang ptih
- bawang merah
- kunyit hidup
- halia
- tomato buah
- serai(hiris)
- garam
Cara cara:- Campurkan semua bahan A, tumbuk. Jangan blend sbb xnak ade air.
- Isi sambal ke dalam perut ikan dan luar ikan, balut dgn daun pisang.
- Panaskan kuali, letak minyak 2 sudu, masukkn ikan, guna api kecil, tutup ikan guna tutup periuk.
- Biarkan 5 minit. Buka dan letak minyak 1 sudu.
- Balikkan ikan dan tunggu sampai masak. Siap, perah limau mase nk mkn.
*Jika mahu lebih pedas campurkn cili api semasa menumbuk.
0 Response to "Ikan Cencaru bakar"
Post a Comment