Ikan Cencaru bakar

Bahan bahan:
  • Ikan Cencaru
  • Daun pisang
  • minyak
  • cili api *
Bahan A:
  • Lada besar
  • bawang ptih
  • bawang merah
  • kunyit hidup
  • halia
  • tomato buah
  • serai(hiris)
  • garam
Cara cara:
  1. Campurkan semua bahan A, tumbuk. Jangan blend sbb xnak ade air.
  2. Isi sambal ke dalam perut ikan dan luar ikan, balut dgn daun pisang.
  3. Panaskan kuali, letak minyak 2 sudu, masukkn ikan, guna api kecil, tutup ikan guna tutup periuk.
  4. Biarkan 5 minit. Buka dan letak minyak 1 sudu.
  5. Balikkan ikan dan tunggu sampai masak. Siap, perah limau mase nk mkn.
*Jika mahu lebih pedas campurkn cili api semasa menumbuk.

0 Response to "Ikan Cencaru bakar"

Post a Comment