Sambal Belacan Mangga

http://resepicheff.blogspot.com.au/2013/11/nasi-lemak-kukus.html
Bahan bahan:
  • 5 biji cili merah
  • 7 biji cili padi
  • 2 inci belacan  dibakar sekejap
  • 1 biji tomato saiz sederhana
  • 2 sudu besar jus limau nipis
  • 3 sudu besar air masak
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • 1/2 biji mangga  dihiris

Cara menyediakan:
  1. Kisar  cili merah bersama cili padi, belacan, tomato, jus limau nipis, air serta garam & gula secukup rasa. Apabila sudah hancur, tuang kedalam mangkuk.
  2. Cincng mangga dan hiris isinya masukkn kedalam sambal tadi. Lagi banyak mangga lagi sedap.  Kacau sebati, rasa jika perlu tambah apa2 yang kurang.
  3. Siap untuk dihidang bersama ulaman yang digemari atau dengan ikan bakar.

0 Response to "Sambal Belacan Mangga"

Post a Comment