PANDAN CHIFFON CAKE

Bahan bahan:
  • 6 bj kuning telur
  • 130gm gula caster 
  • 230gm tpg kek
  • 1 st bking pwder
  • 55 ml minyak jagung
  • 10 helai daun pandan diblend dgn klapa
  • 110ml santan
  • Pwarna ijau
  • 6 bj putih telur
  • 130gm gula caster

Cara cara:
  1. Ayak tpg dgn bking pwder.
  2. Putar dulu kuning telur dgn gula hngga kmbang, masukkan santan berselang seli dgn minyak smbil trus mmutar hingga putih gebu. 
  3. Masukkn skali pwrna dn tuang tpg sedikit2, putar pelahan. Jgn trlebih pukul adunan likat ni
  4. Dlm mngkuk lain putar putih telur. Masukkan gula bila putih telur mula mngembang..putar trus hingga mnjadi meringue. *(putih tlur tidak mnitis bila mngkuk dterbalikkn)
  5. Kaup balik meringue kdlm adunan tpg. Buat hingga mringue abis dn benar2 sbati dgn bancuhan tpg td. Jgn trlebih pukul dn pastikan adunan dikaupbalik dgn rata.
  6. Masukkan dlm loyang chiffon yg kering dn bersih
  7. Terus masukkan dlm oven yg tlh dpanaskn awal2 brsuhu 170, slama 45minit
  8. Apabila masak, trus trbalikan loyang utk mnyejukkan chiffon. - sumber

0 Response to "PANDAN CHIFFON CAKE"

Post a Comment