- 500g kueyteow - Jenis kecil2 (Penang style)
- 2 sudu bahan tumisan - bawang merah dan bawang putih yang dikisar
- 1 sudu cili boh
- 4 sudu sos char kueyteow
- 300g udang
- 200g kerang
- 150g taugeh
- 100g kucai
- 1 keping kek ikan
- 3 biji telur
- Air - nak lebih enak gunakan air udang
- Garam secukup rasa
** Air stok udang ni boleh dibuat dengan cara rebuskan kulit dan kepala udang hingga mendidih. Nanti masa nak guna nanti ambil airnya sahaja.
Cara - cara:
- Tumis bahan tumisan hingga bau wangi.
- Masukkan cili boh & tumis hingga pecah minyak.Masukkan sos char kueyteow dan kacau.
- Masukkan udang & kerang. Gaul sehingga rata.
- Masukkan kueyteow, kucai, taugeh dan gaul. Pecahkan telur bila kueyteow agak2 nak masak.
- Tambahkan sedikit air stok udang jika ada. Jika tidak masukkan air biasa untuk dapatkan kuahnya & perasakan dengan garam. Gaul & terus angkat.
- Hidangkan terus agar kueyteow tidak kembang & untuk rasa yang lebih nikmat.
0 Response to "Char Kuey Teow Penang"
Post a Comment