Sup ayam

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam dipotong 8
  • 1 labu bawang merah - dikisar halus
  • 2 ulas bawang putih - dikisar halus
  • 1 inci halia - tumbuk sedikit
  • sebatang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 biji kentang - belah 6
  • 1 batang lobak - dipotong bulat
  • 1 mangkuk air panas
  • lada sulah, garam dan stok ayam
  • daun sup, daun bawang dan bawang goreng

Cara-cara

  1. Rempah  direndam dalam air panas kemudian toskan rempah tersebut. Air rendaman turut disimpan.
  2. Tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia dan rempah yang telah direndam. kacau seketika.
  3. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
  4. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi.Nak kuah lebih boleh tambah air lagi.
  5. Apabila sudah menggelegak, masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, dan lada sulah. Ubah mengikut selera anda
  6. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup dan bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang

0 Response to "Sup ayam"

Post a Comment