- 1 ekor ikan tongkol
- 1 biji nenas
- 3 biji bawang merah, hiris halus
- 1 ulas bawang putih, hiris halus
- 2 keping asam gelugor
- 2 helai daun kunyit
- 1 kuntum bunga kantan dibelah 2
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Air secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
- 5 biji cili merah
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu ikan bilis direndam dan toskan
- Sedikit belacan
Cara - cara :
- Nenas dikupas kulit, hiris sederhana tebal dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak. Tuang air secukupnya, bila mendidih, masukkan asam gelugor dan nenas.
- Masukkan ikan dan masak hingga nenas lembut. Masukkn garam secukup rasa, sedikit gula dan daun kunyit. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ulam2man...
0 Response to "ASAM TUMIS IKAN BERNENAS"
Post a Comment