Cendawan masak lemak cili api

Bahan-bahan:
  • Cendawan yang dikutip dari pokok
  • cili api -10 biji,
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • kunyit hidup
  • semangkuk santan pekat
  • garam secukup rasa.
  • ikan bilis

Cara memasak:
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis, kunyit, cili api  dan halia.
  2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cendawan,dan gaul rata.
  3. Masukan santan, kacau hingga agak mendidih. Masukkn  garam. kalau ko dah perasan sedap, kira ok lah tu.
  4. Bolehlah dihidang.
*agak rumit gak nak basuk cendawan ni. aku rendam kejap..bersihkan, perah, the bilas, perah, bilas, perah bilas sampai bersih.

0 Response to "Cendawan masak lemak cili api"

Post a Comment