Kuih seri muka

Bahagian bawah(pulut):
  • 2 1/2 cwn santan
  • 1sdt garam
  • 2cwn beras pulut
Cara-cara:
  1. Pulut d rendam semalaman@3jam(klw nk cepat)
  2. Panaskn pengukus smpai mgelegak airnya
  3. Masukkn pulut n masak selama 8-10min(separuh masak-tujuannya supaya pulut masak keseluruhan n xkeras)
  4. Kelurkan dr pengukus baru dcampur dgn santan n garam,gaul rata n kukus dlm 30min @ sehingga pulut masak
  5. *sy masak dulu pulut dlm loyang pastu baru masuk dlm acuan lompang..
Bahagian atas(hijau):
  • Sebiji telur
  • 3 1/2 cwn santan
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1 cwn gula(bole kurangkn manis)
  • 1 sdt garam
  • Pewarna hijau(kena agak2 warnanya)
  • Daun pandan
Cara-cara:
  1. Pukul suma bahan sebati,nk senang blendkn aje kecuali daun pandan..
  2. Masak sekejap(anggaran masa 10-15min) atas api kecil,n masukkn daun pandan..masak smpai dia kuar wap@adunan jd pekat n likat..tp kena kacau selalu,klw x dia akn berketul..tutup api n tuang atas pulut td n kukus dlm 20min @ smpai dia masak..jgn lupa buang daun pandan tu
  3. sblm masuk dlm pgukus..nk tau dh masak o belum cucuk tgh2 dia guna lidi o garfu,klw lidi tu bersih(xda pulut yg melekat mksdnya dh masak. - sis Salasiah Sabri

0 Response to "Kuih seri muka"

Post a Comment