Nasi Dagang Terengganu

Nasi Dagang Terengganu 
Sumber: Orang lama

Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang:
  • 3 Cawan Beras Siam
  • 1 Cawan Beras Pulut
  • 2 Cawan Santan Cair
  • 2 Cawan Santan Pekat
  • 4 Ulas Bawang Merah dihiris halus
  • 1 Inci Halia dihiris halus
  • Sedikit Alba
  • Garam Secukup Rasa

Bahan-Bahan Untuk Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu:
  • 1 Ekor Ikan Tongkol dikukus
  • 1 Mangkuk Santan
  • 2 Sudu Rempah
  • 3 Keping Asam
  • 5 Sudu Besar Cili Giling
  • Sedikit Cili Padi
  • Garam secukup rasa
Bahan A:
  • 10 Ulas Bawang Merah
  • 1 Ulas Bawang Putih 
  • ½ Inci Halia
  • ½ Inci Lengkuas


Cara:Cara-cara Membuat Nasi Dagang:

  1. Rendam beras dan beras pulut selama 6 jam, toskan, kemudian kukus selama 1/2 jam.
  2. Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata. kukus sekali lagi hingga masak. 
  3. Angkat dan masukkan santan pekat, alba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa. Gaul rata.
  4. Nasi Dagang Terengganu siap.

Cara-cara Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu:

  1. Masak santan hingga mendidih. Kemudian masukkan cili giling, bahan A yang dikisar, rempah dan asam keping. 
  2. Masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi. Biarkan mendidih dengan api yang perlahan.
  3. Masukkan pula garam secukup rasa. Biarkan kuah itu menjadi agak pekat. Siap untuk dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu 


* Lebih menyelerakan dimakan bersama dengan acar timun 
   Bagi mereka yang tidak makan ikan tongkol, boleh diganti dengan ikan kembung 
   Gulai ayam dan gulai daging juga boleh dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu

0 Response to "Nasi Dagang Terengganu"

Post a Comment