Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
- 500g ayam tanpa tulang - dipotong kecil2
- 1/2 sudu teh garam
- 40g gula
- lidi sate (direndam dgn air)
- 3 sudu minyak
- 4 biji bawang merah
- 2 cm kunyit hidup
- 2 biji buah keras
- 1 cm lengkuas
- 1/2 sudu ketumbar-disangrai
- 1/2 sudu teh jintan manis-disangrai
- 1/2 sudu teh jintan putih-disangrai
- 2 sudu air asam jawa
- 4 sudu santan
- 1 batang serai - untuk merenjis ketika membakar
Cara-cara
- Ayam diperap dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam.
- Cucuk ayam pada lidi sate.
- Bahan perap tadi yang lebih dicampur dengan minyak untuk direnjis semasa membakar sate.
- Bakar hingga masak dan siap untuk dimakan bersama nasi impit dan kuah kacang.
0 Response to "Resepi Sate ayam"
Post a Comment