Resepi Sate Kajang (Sate Ayam) Haji Samuri


Berikut adalah resepi Sate/satay Ayam ala Haji Samuri Kajang

Bahan Sate Samuri
  • 1 ekor ayam -  dipotong 12
  • 1 cawan gula pasir
  • 5 sudu teh garam

 Bahan dikisar halus :
  • ½ kg bawang merah
  • 50g jintan manis
  • 30g jintan putih
  • 300g lengkuas
  • 200g halia
  • 50g kunyit 
  • 5 batang serai

Cara masak sate/satay Samuri:
  1. Perap ayam bersama bahan yang dikisar  sekitar 6jam.
  2. Kemudian bolehlah dibakar hingga masak. Arang mesti dibakar hingga tinggalkan bara sahaja.
  3. Gunakan kipas untuk menstabilkan haba apabila membakar sate.
  4. Renjiskan air perapan dan minyak dengan serai yang diketuk. Ini dapat melembutkan ayam dan nampak berminyak. Barulah lebih selera nak makan tu.
  5. Apabila dah agak kekuningan bolehlah diangkat
  6. Hidangkan bersama kuah sate  Haji Samuri dan nasi impit.

0 Response to "Resepi Sate Kajang (Sate Ayam) Haji Samuri"

Post a Comment