Tomyam ayam ori

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor Ayam  dipotong kecil-kecil
  • 1 inci Lengkuas 
  • 1 bungkus Perencah Tomyam
  • 5 helai  Daun limau purut 
  • 2 sudu  Minyak 
  • 3 batang Serai diketuk
  • 2 biji Bawang besar dipotong bulat
  • 3 biji Tomato dipotong 4
Bahan A:
  • 3 ulas Bawang putih diketuk
  • 1 inci Belacan ditumbuk lumat
  • 2 sudu Cili boh 

Cara-cara

  1. Rebus ayam bersama lengkuas hingga masak. Ketepikan.
  2. Tumis bahan A hingga naik bau.
  3. Masukkan ayam yang telah direbus. Masukkan air rebusan ayam mengikut kepekatan yang dikehendaki. Masukkan perencah tomyam, daun limau purut, serai, bawang besar dan tomato.
  4. Selesai

0 Response to "Tomyam ayam ori"

Post a Comment