Puding Pelangi Gula Hangus**



Bahan gula hangus:
  • 300g gula
  • Air secukupnya
Bahan puding:
  • 300g agar-agar
  • 850ml air
  • 200g gula
  • Sedikit garam
  • 50g tepung jagung
  • 1 sudu vanila
  • 1 tin susu cair
  • Pewarna ikut cita rasa

Cara membuat:
  1. Panaskan gula hingga keperang-perangan. Apabila gula larut masukkan air. Padamkan api. Biarkan sejuk. Ketepikan.
  2. Rebus agar-agar hingga larut.
  3. Masukkan gula, garam dan kacau. Ketepikan.
  4. Bancuh tepung jagung bersama air. Masukkan ke dalam adunan agar-agar tadi.
  5. Kacau hingga berkilat dan jernih.
  6. Masukkan vanila dan susu cair. Kacau lagi.
  7. Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna yang anda suka.
  8. Masukkan sedikit gula hangus ke dalam acuan. Kacau lagi.
  9. Tuang ke dalam acuan mengikut warna secara bergilir-gilir.
  10. Simpan ke dalam peti sejuk. Potong dan hidangkan.
  11. Makan bersama gula hangus.

0 Response to "Puding Pelangi Gula Hangus**"

Post a Comment