Sambal udang

 

Bahan-bahan:

  • 15 btg cili kering
  • 5 ulas bawang merah ditumbuk
  • sedikit belacan - dibakar & ditumbuk
  • 30g asam jawa
  • 80g petai
  • 50g bilis digoreng
  • 2 biji terung panjang dibelah 2 & dicelur 
  • Garam & gula secukup rasa 
  • 1 sudu bawang goreng - untuk hiasan

Cara-cara:

  1. Tumis pes cili dan bawang merah sehingga naik bau.
  2. Masukkan garam, gula, belacan dan air asam jawa. Tunggu sehinga mendidih, masukkan petai.
  3. Apabila kuah pekat, masukkan bilis goreng dan kacau rata.Tutup api.
  4. Curahkan sambal petai ke atas terung yang telah dicelur. 
  5. Hias dengan bawang goreng.Siap untuk dihidang bersama nasi.

0 Response to "Sambal udang "

Post a Comment